Twoje moduły

Strona "Moduły" pod menu "Moduły" daje Ci dostęp do listy modułów.Przeważnie powiadomienie pomoże Ci uzupełnić konfigurację zainstalowanych modułów, które nie są jeszcze gotowe do użycia: aktualizacja ich ustawień powinna sprawić, że powiadomienie zniknie, a Twój moduł będzie działać prawidłowo.

Powiadomienia

Poniżej nazwy strony są widoczne powiadomienia, będziesz je otrzymywać po zainstalowaniu modułu. Przeważnie powiadomienia pomogą Ci dokończyć konfigurację modułów, które zostały zainstalowane, ale nie są gotowe do użytku: aktualizacja ich ustawień powinno sprawić, że powiadomienie zniknie, a moduł będzie działać prawidłowo.

Jeśli na stronie Addons pojawi się aktualizacja do któregoś z Twoich modułów, PrestaShop da Ci znać o tym oraz pojawi się przycisk "Uaktualnij wszystko" u góry strony. Naciśnij go by zaktualizować wszystkie wymienione moduły.

Lista modułów

Ta lista pozwoli CI na szybkie odnalezienie modułu, który chcesz zainstalować albo zmienić jego ustawienia.
W pierwszej części możesz szukać określonego modułu, albo filtrować moduły dopóki nie znajdziesz tego, którego szukasz.

Po lewej znajduje się lista wszystkich kategorii modułów wraz z liczbą dostępnych dla nich modułów. Wybierz kategorię, aby zobaczyć moduły należące wyłącznie do tej kategorii.
Jedna z kategorii nazywa się "Ulubione" i jest pusta. Pozwoli Ci ona na gromadzenie i szybki dostęp do modułów, z których często korzystasz. Możesz ustawić na ulubiony moduł za pomocą polecenia "Oznacz jako ulubiony" (dostępny pod trójkątem przy poleceniu "Instaluj").

Moduły mogą mieć 4 statusy aktywności:

Niektóre moduły posiadają znaczek "Popularne". The moduły pochodzą ze strony Addons i są płatne, przycisk "Instaluj" został zastąpiony znaczkiem z koszykiem zakupowym oraz ceną modułu. Naciśnięcie tego przycisku przeniesie Cię na stronę modułu, gdzie można go kupić.

When you do not have a use for a module anymore, you can either disable or uninstall it. The results of both actions are seemingly the same: the module is not available anymore, its options do not appear in your back-office and any element it added to your front-end have disappeared.

The difference is that disabling a module keeps its configuration safe for later re-enabling, while uninstalling it removes all of its configuration and database data.

Therefore, you should only uninstall a module if you do not care about its data or if you are certain that you would not need it. If you are really sure you do not want that module on your shop, you can even click on its "Delete" link.

Performing Actions on Modules

Here are the available actions, depending on the module's status:

Top ranking modules from Addons can be promoted to your module list, depending on your country settings. They appear among regular modules, but their action buttons are not labeled "Install" but instead "30 €", for instance. Clicking on the button takes you to the module's Addons page, from which you can log in, buy and download the module. From there on, you can install it on your shop.

Connecting to Addons

In the basic configuration, the modules' page will only let you update the default modules, the ones that were included in PrestaShop. If you have bought modules on Addons, the PrestaShop marketplace, and you want those to update automatically too, you have to connect your PrestaShop to Addons.

Click on the "Addons" link at the top of the screen: this will open a model window with a log in form. Simply fill in the form with your Addons connection details, and PrestaShop will now know (and update) the modules you have bought. Click on the "Addons" again, and it will display your account login.

If the modules you have bought on Addons are not updating, do check that you are connected through this form!